dimarts, 6 de març de 2018

Salut entre arbres: boscos terapèutics a Catalunya


Sovint oblidem que formem part de la natura tant com ella forma part de nosaltres. I és per això que en aquest entorn la nostra ment es relaxa, l’estat d’ànim millora i el sistema immunitari s’enforteix.
La idea que les passejades per boscos són font de benestar i salut viatja des del Japó fins a terres catalanes gràcies al programa Sèlvans. Aquesta iniciativa, en col·laboració amb l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona i impulsada per Acciónatura, ha comprovat els efectes positius d’endinsar-se entre arbres i s’ha proposat establir una xarxa de boscos terapèutics a Catalunya.
Fes un bany de bosc
El terme bany de bosc ve de la seva denominació en japonès, shinrin yoku, i dona nom a una tècnica terapèutica que es recomana des de fa dècades al país nipó com a hàbit saludable.
Estudis científics promoguts pel programa Sèlvans han demostrat que la tensió arterial o la freqüència cardíaca poden veure’s reduïdes en una immersió d’aquest tipus. També contribueix a estimular el sistema nerviós parasimpàtic, que activa les funcions restauradores de l’organisme, i les partícules que allibera el bosc poden ajudar a augmentar les nostres defenses per lluitar contra malalties.
Aquesta iniciativa pionera vol reforçar la importància de conservar els boscos per salvaguardar la seva riquesa i explorar amb itineraris forestals els seus beneficis socials.
Més informació a National Geographic.

Banys de bosc saludables

Set boscos de la Costa Brava i el Pirineu de Girona ofereixen un producte ecoturístic de salut pioner a Espanya que segueix el model del Japó

Escoltar el silenci. Caminar lentament. Respirar, relaxar-se. Contemplar i estimular els sentits. Són alguns dels hàbits que pretén difondre l'Associació Selvans, que impulsa el projecte Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics. Amb la creació d'una xarxa de set boscos madurs i singulars que ofereixen el que anomenen “banys de bosc”, el projecte busca promoure el benestar i la connexió amb la natura. El doctor Secundino López Pousa, coordinador del servei de Neurologia dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt i president de Selvans, assegura que “la natura ho representa tot des del punt de vista de la salut”.
Coincidint amb l'Any de la Sostenibilitat, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l'Associació Selvans han presentat la primera xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics de l'Estat. També hi participen la Universitat de Girona, set ajuntaments gironins, els propietaris de boscos i òrgans gestors dels espais. La proposta ecoturística s'adreça tant a persones sanes com a aquelles que estan en risc o procés de patir malalties cròniques.
Aquesta iniciativa s'inspira en models que ja existeixen a països com el Japó, els Estats Units, Corea del Sud i Alemanya, i busca contribuir a la protecció i conservació dels boscos madurs i singulars amb valor natural, convertir-se en un nou recurs forestal per a la propietat i en un producte innovador ecoturístic de salut. “Per regenerar les neurones i les cèl·lules el nostre organisme necessita en general una sèrie de substàncies que no és capaç de fabricar”, recorda el doctor López Pousa. Els arbres i les plantes produeixen substàncies, com l'oxigen, que “entren en el nostre cos per la pell i milloren la nostra salut”.
Els pioners d'aquest tipus d'estudis són els japonesos. Les seves investigacions han determinat que els boscos augmenten la immunitat i redueixen la pressió arterial, l'ansietat i l'estrès. El 1982 amb l'objectiu polític d'estalviar en seguretat social, van desplegar una primera xarxa de boscos terapèutics que té milions d'usuaris.Accessibles i tranquils

Des d'aquest mes, els boscos de Can Fornaca, a Caldes de Malavella, Palau Sa Costa, a Girona, i les Torrenteres, a Vidrà, ofereixen “banys de bosc” als qui vulguin intensificar el seu benestar. A partir d'ara s'incorporaran boscos de les Preses, Sant Hilari Sacalm, la Jonquera i Tossa de Mar. Tots amb unes característiques comunes. No serveix qualsevol bosc. El coordinador general de l'Associació, Jaume Hidalgo, explica que han de tenir “qualitat paisatgística, amb grans arbres amb component de maduresa, perquè hi ha més líquens i molsa, l'aerobiologia és més densa, hi ha fongs de descomposició [presents en molts medicaments] i hi ha menys contaminants”. També han de ser “accessibles i tranquils”, afegeix.
Als boscos gestionats per Selvans a través d'un contracte de custòdia, s'ha creat un mètode terapèutic per a grups d'entre 12 i 15 persones que consisteix en un recorregut d'entre un i tres quilòmetres a peu, o sigui, unes dues hores en total. Durant aquesta caminada es practiquen exercicis sensorials guiats (respiració, observació, silenci). Selvans i la Universitat de Girona organitzen cursos formatius especialitzats per transferir aquest mètode a terapeutes i guies de natura. “Sortirà la primera promoció de guies terapèutics amb un estàndard de qualitat. No podem anar al bosc com si fóssim recol·lectors”. 

Ofereixen "banys de bosc" a set boscos terapèutics gironins

L'impulsa l'Associació Sèlvans i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona amb un preu d'entre 15 i 50 euros per persona

Set boscos de les comarques gironines participen en la creació d'una xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics a Catalunya, una experiència pionera a l'estat espanyol que des d'aquest novembre ja està en marxa.
La primera fase inclou tres boscos singulars per la seva qualitat paisatgística i la presència d'arbres centenaris a Caldes de Malavella (Can Fornaca), Girona (Palau-Sacosta) i Vidrà (Les Torrenteres) i a partir del gener vinent s'incorporararan quatre boscos més situats a Les Preses, Sant Hilari de Sacalm, La Jonquera i Tossa de Mar.
El projecte, impulsat per l'Associació Sèlvans i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i amb el vistiplau dels propietaris de les finques, consisteix a oferir un recorregut a peu de dues hores on es practiquen exercicis sensorials sota la direcció d'un guia i en grups reduïts amb l'objectiu de "connectar" el participant amb la natura. Es tracta d'un nou producte ecoturístic que costa entre 15 i 20 euros. A banda de ser una nova oportunitat de negoci també contribueix a la protecció i conservació de boscos madurs.
Una quinzena de persones han participat aquest divendres en una visita terapèutica al bosc de Can Fornaca de Caldes de Malavella, un dels set emplaçaments gironins que formen part d'aquesta xarxa de Boscos Saludables i Itineraris Terapèutics a Catalunya.
La terapeuta Montserrat Moya ha estat l'encarregada de guiar-los en aquesta experiència sensorial que busca "connectar" el participant en la natura aprofitant els beneficis d'un entorn d'alt interès paisatgístic i ambiental. Aspectes com ara una bona respiració, en silenci, passos pausats són aspectes claus per poder gaudir d'aquesta aproximació a la natura.
La formació de les persones que faran de guia des de la Universitat de Girona amb un curs formatiu especialitzat és el que ha de permetre, segons els impulsors, garantir un "segell de qualitat" basant-se en un únic mètode terapèutic.
El que s'ofereix és un recorregut a peu d'unes dues hores durant el qual es fan exercicis sensorials guiats i amb un grup reduït de persones (entre 10 i 15) per tal que el guia ofereixi una atenció personalitzada. Moya ha subratllat que no tothom reacciona de la mateixa manera i ha posat l'exemple d'aquelles persones que viuen en entorns urbans que poden sentir angoixa o por en un primer moment perquè no saben orientar-se.
Està dirigit a persones major de 15 anys –no hi poden anar nens ni tampoc animals de companyia com ara gossos-, que no tinguin cap patologia o també a aquelles amb risc de patir malalties cròniques.
El coordinador general de l'Associació Sèlvans, Jaume Hidalgo, defensa que és una bona manera de corregir el "dèficit de natura important" que té la societat i aprofitar els beneficis d'un entorn natural privilegiat.

Una prova pilot

De fet, l'elecció dels boscos és també un factor molt important en el projecte. Després de fer una selecció prèvia de 45 indrets potencials a la demarcació, finalment n'han escollit set per fer aquesta prova pilot. 
Tots ells són boscos amb arbres centenaris, que estan camí de ser considerats com a "madurs", perquè ja hi ha vegetació morta que està en fase de descomposició i amb la presència de líquens i molses al subsòl que generen una "aerobiologia" molt beneficiosa per la salut. Un altre aspecte a tenir en compte és que sigui fàcil d'accedir-hi i que no tingui massa pendents.
També s'ha buscat que representessin la diversitat que hi ha a la demarcació. Així per exemple, hi ha el de Sant Grau de Tossa de Mar, que ofereix un recorregut amb vistes al mar, o la presència d'aigua en curs a la finca Les Torrenteres de Vidrà.
0 comentarios:

Publica un comentari a l'entrada